środa, 18 czerwca 2014

Placuszki truskawkowe



Te placuszki przyrządzam od ładnych kilku lat i nie wyobrażam sobie bez nich sezonu truskawkowego. Z podanej porcji wychodzi około 10 placuszków, są tak pyszne, ze pochłaniamy wszystkie we dwoje:)
Truskawki, lekkie ciasto i cynamon to połączenie idealne. Sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek i kolację. Jak ktoś lubi obiady na słodko to pewnie też:)

Składniki:
  • 0,5 kg truskawek
  • 4 jaja
  • 120g mąki
  • 10 łyżek mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • masło/ olej do smażenia

Jaja rozbijamy. Żółtka ucieramy z mlekiem, śmietaną i solą. Dodajemy przesianą mąkę oraz roztopione masło. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki lub małe kawałki.
Ubite białka mieszamy z ciastem, dodajemy truskawki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony na rumiano.
Cukier mieszamy z cynamonem.
Placuszki podajemy ciepłe posypane cynamonowym cukrem.
Nastawcie się w domu na walkę, kto zje ostatniego placuszka!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.