Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam pesto. Zawsze kupowałam gotowe, ale teraz odkąd sama je przyrządziłam, już na pewno nigdy nie kupię gotowego. Zupełnie inny smak, inna intensywność. W domowym pesto wyczuwam każdy smak, ostrość czosnku, smak parmezanu i orzeszków. No i ten zapach!
Składniki na mała miseczkę:
- 1 szkl. liści bazylii
- 50g orzeszków ziemnych ( mogą być solone, ale wtedy już nie używamy soli)
- 2 ząbki czosnku
- 15g tartego parmezanu
- 0,5 szkl. oliwy
- pieprz
- ew. sól
Liście bazylii opłukujemy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Jeśli będzie za gęsta dodajemy odrobinę wody lub oliwę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, jeśli potrzeba.
Niestety nie powiem, jak długo można przechowywać takie pesto, u mnie znika jeszcze tego samego dnia, więc nie miałam okazji tego sprawdzić.
Pesto świetnie pasuje do makaronów, do ryb lub mięs. Można też smarować nim grzanki i wcinać z pomidorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz