wtorek, 7 października 2014

Faszerowane suszone pomidory



Rewelacyjna aromatyczna przystawka. Co ważne, nie potrzebujemy wielu składników i czasu.
Idealna, gdy wpadną niezapowiedzeni goście lub gdy sami mamy ochotę na coś pysznego.
Pyszne pomidory, aromat bazylii, słoność fety, oliwki i kapary to wszystko pasuje do siebie wręcz idealnie.I prezentuje się też całkiem nieźle, dlatego z powodzeniem możecie podać tą przystawkę na przyjęciu lub eleganckiej kolacji.
W przepisie znajdziecie proporcje na 3 faszerowane pomidory. Aby otrzymać ich więcej, należy ilość składników odpowiednio powiększyć. Ze słoika suszonych pomidorów powinniście otrzymać około 10 sztuk, wszystko zależy od gramatury słoika i wielkości pomidorów.

Składniki na 3 sztuki:
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 50g sera typu feta
  • 5 czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 6 liści bazylii
  • czarny pieprz

Oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ser ucieramy z pieprzem na gładko. Dodamy pokrojone oliwki i kapary i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt sucha rozrzedzamy ją odrobiną wody.
Pomidory osączamy z oleju i składamy piramidki. Na pomidorze kładziemy liść bazylii, łyżeczkę masy serowej, ponownie liść i przykrywamy drugim pomidorem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz