Rewelacyjna aromatyczna przystawka. Co ważne, nie potrzebujemy wielu składników i czasu.
Idealna, gdy wpadną niezapowiedzeni goście lub gdy sami mamy ochotę na coś pysznego.
Pyszne pomidory, aromat bazylii, słoność fety, oliwki i kapary to wszystko pasuje do siebie wręcz idealnie.I prezentuje się też całkiem nieźle, dlatego z powodzeniem możecie podać tą przystawkę na przyjęciu lub eleganckiej kolacji.
W przepisie znajdziecie proporcje na 3 faszerowane pomidory. Aby otrzymać ich więcej, należy ilość składników odpowiednio powiększyć. Ze słoika suszonych pomidorów powinniście otrzymać około 10 sztuk, wszystko zależy od gramatury słoika i wielkości pomidorów.
Składniki na 3 sztuki:
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 50g sera typu feta
- 5 czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka kaparów
- 6 liści bazylii
- czarny pieprz
Oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ser ucieramy z pieprzem na gładko. Dodamy pokrojone oliwki i kapary i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt sucha rozrzedzamy ją odrobiną wody.
Pomidory osączamy z oleju i składamy piramidki. Na pomidorze kładziemy liść bazylii, łyżeczkę masy serowej, ponownie liść i przykrywamy drugim pomidorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz