wtorek, 11 listopada 2014

Tarta z gruszkami, orzechami i serem z niebieską pleśnią



Przepyszna maślana tarta, rozpływa się w ustach. Smakuje jak ta w knajpkach specjalizujących się w tartach. Moja tarta jest w wersji słodko-wytrawnej. Pasują do niej oczywiście również inne składniki. Zachęcam do eksperymentów!

Składniki:
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej razowe
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 gruszki
  • 1/3 szkl. łuskanych orzechów
  • 100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią
  • 3 gałązki tymianku + 2 do dekoracji
  • 2 jajka
  • 200g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, kawałki masła i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto.
Formę do tarty smarujemy odrobiną tłuszczu i wylepiamy ciastem tworząc wysoki brzeg.
Tartę nakłuwamy widelcem i wstawiamy na co najmniej 15 minut do lodówki.
W tym czasie obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w ósemki. Ser kruszymy na małe kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajka rozbijamy przy pomocy trzepaczki, dodajemy mleko i śmietanę,doprawiamy całość solą i pieprzem.
Wyjmujemy tartę z lodówki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika. Gdy ciasto się podpiecze, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i wyjmujemy tartę. Układamy gruszki, posypujemy serem pleśniowym i orzechami. Zalewamy masą jajeczną i posypujemy listkami tymianku.
Wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika.
Upieczoną tartę dekorujemy odłożonymi gałązkami tymianku.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz