Składniki:
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej razowe
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 3 gruszki
- 1/3 szkl. łuskanych orzechów
- 100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią
- 3 gałązki tymianku + 2 do dekoracji
- 2 jajka
- 200g gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki mleka
- sól
- pieprz
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, kawałki masła i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto.
Formę do tarty smarujemy odrobiną tłuszczu i wylepiamy ciastem tworząc wysoki brzeg.
Tartę nakłuwamy widelcem i wstawiamy na co najmniej 15 minut do lodówki.
W tym czasie obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w ósemki. Ser kruszymy na małe kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajka rozbijamy przy pomocy trzepaczki, dodajemy mleko i śmietanę,doprawiamy całość solą i pieprzem.
Wyjmujemy tartę z lodówki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika. Gdy ciasto się podpiecze, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i wyjmujemy tartę. Układamy gruszki, posypujemy serem pleśniowym i orzechami. Zalewamy masą jajeczną i posypujemy listkami tymianku.
Wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika.
Upieczoną tartę dekorujemy odłożonymi gałązkami tymianku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz