czwartek, 13 listopada 2014

Żeberka barbecue z sosem piwnym



Przyrządzacie czasami żeberka? Ja znałam je zawsze w wersji duszonej, z pysznym sosem. Niestety, to danie wymaga kilku godzin,aby mięsko było miękkie. Dlatego gdy dostałam bardzo ładne żeberka postanowiłam upiec je w piekarniku. Równie dobrze można tu wykorzystać grilla.

Składniki:
  • 800g żeberek
marynata
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki keczupu curry lub zwykłego i 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka miodu
sos:
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 3-4 łyżki piwa

Żeberka myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Składniki marynaty mieszamy razem i obkładamy nimi mięso. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, aby aromaty się przegryzły. Im dłużej tym lepiej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso pieczemy około godziny, godziny dwadzieścia, obracając kilkukrotnie w międzyczasie. Pierwsze pół godziny pieczemy mięso pod przykryciem.

Z podanych składników robimy sos. W zależności od smaku piwa i keczupu sos można doprawić miodem.
Do żeberek świetnie pasują domowe frytki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz