niedziela, 4 stycznia 2015

Kanapka z kozim serkiem, rukolą, suszonymi pomidorami i bekonem



Najlepsza kanapka jaką w życiu jadłam. Chrupiąca bagietka, świeża rukola, kremowy serek, słodkie suszone pomidory, a do tego wysmażony boczek polany miodowym dressingiem przełamującym smaki. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie i jedna kanapka na osobę to za mało!
Już marzę o kolejnej kolacji:)

Składniki na 4 kanapki:
  • 1 duża bagietka
  • 1 szkl. rukoli
  • 1 opakowanie koziego twarożku
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Bagietkę przekrawamy na pół i następnie każdą część wzdłuż, aby otrzymać 4 kanapki. Każdą smarujemy kozim serkiem. Rukolę opłukujemy i osuszamy i rozkładamy na kanapkach.
Pomidory osączamy z oleju i kroimy na na paseczki, układamy na rukoli.
Boczek wysmażamy na suchej gorącej patelni. Gdy wytopi tłuszcz i się pomarszczy zdejmujemy z patelni i osuszamy na ręczniku papierowym. Na każdej kanapce kładziemy po 2 wysmażone plastry.
Z musztardy, miodu, oliwy i octu kręcimy sos, możemy albo dobrze go wymieszać łyżką albo przełożyć do słoika i dobrze potrząsnąć. Sosem polewamy bagietki.
Smacznego!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz