sobota, 3 stycznia 2015

Sernik kajmakowy



Kremowy sernik o zaskakującym smaku. Jest słodki, karmelowo - kajmakowy. Nie można przejść obok niego obojętnie. Zachwyca ciasteczkowym spodem, kremowym środkiem i lepką polewą kajmakową. Połączenie obłędne.

Składniki na małą formę:
  • 70g orzechów np. fistaszków lub nerkowców
  • 100g ciasteczek bebe
  • 30g masła

Masa:
  • 460g masy kajmakowej
  • 50g masła 
  • 100g cukru najlepiej brązowego

  • 3 jajka
  • 700g sera twarogowego zmielonego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 70g wiórków kokosowych

Tortownicę smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. W tym celu wykrawamy koło o średnicy tortownicy oraz pasek okalający. Najlepsza będzie tortownica o średnicy 20 cm. Jeśli użyjemy mniejszej lub większej, sernik będzie odpowiednio niższy lub wyższy.
Orzeszki, herbatniki i masło mielimy w malakserze lub drobno siekamy/ kruszymy.
Masą wykładamy spód tortownicy. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy 260g masy kajmakowej, ucieramy na gładko. Następnie dodajemy po jednym jajku i po łyżce sera, na koniec wsypujemy mąkę. Miksujemy do połączenia się składników.
Przekładamy masę serową na podpieczony spód, wygładzamy i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia będzie się mocno rumienił, przykrywamy wierzch folią aluminiową lub zmniejszamy temperaturę do 170 stopni.
Upieczony sernik studzimy w formie. Gdy ostygnie, delikatnie wyciągamy i odklejamy papier do pieczenia.
Resztę masy kajmakowej przekładamy do garnka, dolewamy mleko i na małym ogniu mieszamy, aż składniki się dobrze połączą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy dokładnie.
Taką polewą oblewamy sernik. Smarujemy również boki.
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, uważając,aby się nie przypaliły.
Następnie obsypujemy wiórkami boki i krawędzie sernika. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.Sernik najlepszy jest na drugi dzień.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz