niedziela, 22 lutego 2015

Ryba zapiekana w pesto



 Super pyszne lekkie danie. To kolejne danie z rodzaju tych ekspresowych. Ale szybkie działanie nie oznacza rzecz jasna pogorszenia jakości. Wyobraźcie to sobie, delikatna ryba, kołderka z pesto. Oszałamiający zapach bazylii, smak parmezanu i orzeszków, z lekkim aromatem czosnku... Nic, tylko biec do kuchni!

Składniki na 2 porcje:
  • 4 kostki filetowe dorsza
  • 5 łyżek oliwy ziołowej
  • 2/3 szkl. liści bazylii
  • 40g orzeszków ziemnych ( mogą być solone, ale wtedy już nie używamy soli)
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g tartego parmezanu
  • ok. 0,5 szkl. oliwy
  • pieprz
  • sól
Rybę myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem, zalewamy ziołową oliwą, lekko mieszamy, aby oliwa pokryła każdy kawałek ryby. Odkładamy na 10 minut.
Liście bazylii opłukujemy. Orzeszki, czosnek, parmezan, oliwę oraz osuszoną bazylię wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Jeśli będzie za gęsta dodajemy odrobinę wody lub oliwę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, jeśli potrzeba.
Rybę wraz z marynatą układamy w naczyniu żaroodpornym. Oliwa powinna znajdować się na dnie naczynia, jeśli uważacie, że jest jej za mało dodajemy jeszcze odrobinę, To ważne, dzięki temu ryba nie przywrze do dna. Rybę układamy jak domino, wierzch smarujemy grubą warstwą pesto.
Naczynie żaroodporne zamykamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy około 20 minut.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają zdjęcia więc zakładam, że również samo danie jest po prostu bardzo smaczne. Dlatego ja również jestem wielką zwolenniczką dań rybnych i przygotowuję je zawsze kiedy najdzie mnie na to ochota. Niedawno poznałam smak łososiowego carpaccio https://mowisalmon.pl/przepisy/lososiowe-carpaccio-kolorowe/ i teraz mogłabym je jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń