czwartek, 19 lutego 2015

Sałatka z cukinią i granatem


Lekka, a zarazem sycąca sałatka. Chrupiąca sałata, pyszna cukinia, a to wszystkie z kremową fetą i orzeźwiającymi pestkami granata. Same składniki w sobie są tak aromatyczne i intensywne, że sos nie jest potrzebny. Wystarczy skropić dobrą oliwą z oliwek.

Składniki na 2 porcje:
  • 125g sera typu feta
  • 1 mała cukinia
  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 granata
  • 4 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta soli

Sałatę opłukujemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na połówki i potem przekrawamy jeszcze raz na pół.
Ser kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski.
Umytą cukinię kroimy w cienkie plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy szczypta soli i pieprzem. Gdy zmięknie i zacznie się rumienić, zdejmujemy z patelni i osączamy na papierowym ręczniku. Gdy lekko przestygnie przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.
Dodajemy natkę, pieprz i oliwę z oliwek. Ściskamy połówkę granata nad miską z sałatką, aby wyciekł sok i wypadły pestki, jeśli pestki słabo wypadają, wyjmujemy je widelcem.
Mieszamy delikatnie sałatkę i przekładamy na talerze.
Smacznego!
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz