Uwielbiam kruche tarty na słono. Są łatwe w przygotowaniu, sycące i pełne smaku. Aromatyczne nadzienie nadaje im wyrazu. Ciasto jest maślane i wręcz rozpływa się w ustach. A gdy dodać do tego łososia i szpinak to można naprawdę poczuć się jak w niebie. Kieliszek półwytrawnego różowego wina i kolacja doskonała.
Składniki:
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej razowe
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 450g mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 200g fileta z łososia
- 2 jajka
- 5 kopiastych łyżek jogurtu greckiego
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 12%
- sól
- pieprz
- zioła do dekoracji
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, kawałki masła i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto.
Formę do tarty smarujemy odrobiną tłuszczu i wylepiamy ciastem tworząc wysoki brzeg.
Tartę nakłuwamy widelcem i wstawiamy na co najmniej 15 minut do lodówki.
W tym czasie w garnku podgrzewamy szpinak, dusimy na wolnym ogniu, aż odparuje cała woda, często mieszając. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę myjemy, osuszamy. Oddzielamy od skóry i kroimy w małe ukośne plasterki lub małe kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajka rozbijamy przy pomocy trzepaczki, dodajemy jogurt i śmietanę, doprawiamy całość solą i pieprzem.
Wyjmujemy tartę z lodówki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika. Gdy ciasto się podpiecze, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i wyjmujemy tartę. Układamy szpinak, a następnie rozkładamy równomiernie kawałki łososia. Zalewamy masą jajeczną i posypujemy zwykłym lub świeżo mielonym pieprzem.
Wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika. Tarta będzie gotowa, gdy masa się zetnie i lekko zarumieni.
Upieczoną tartę dekorujemy ziołami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz