poniedziałek, 11 maja 2015

Szybki makaron z indykiem



Uwielbiam takie dania. Sprawdzam co mam w lodówce i co da się z tych składników stworzyć.
Najczęściej kombinuję tak, gdy zapomnę wyciągnąć mięso lub rybę z zamrażarki i muszę coś na szybko wymyślić albo wyjmuje coś po prostu bez żadnego konkretnego pomysłu z nadzieją, ze wpadnę na coś pysznego. Dziś wyjęłam właśnie indyka i postanowiłam zrobić coś na szybko. A najszybciej robi się danie z makaronem ryżowym.

Składniki na 2-3 porcje:
  • 400 g sznycli z indyka
  • 200g makaronu ryżowego
  • 1 mały brokuł
  • 1 mała papryka pomarańczowa lub żółta
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mały por, ok. 10cm
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sos sojowy ( opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Warzywa myjemy i oczyszczamy. Brokuła gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej wodzie około 10 minut od zagotowania. Pora i seler kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Gdy lekko zmięknie, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy całość ogniu około 7 minut, często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię i przekładamy warzywa do miski.
Indyka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki.Podsmażamy na dużym ogniu na 2 łyżkach oliwy, doprawiając solą i pieprzem. Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy indyk już się podsmaży dodajemy wcześniej przygotowane warzywa. Dorzucamy ugotowane brokuły podzielone na różyczki oraz makaron. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku sosem sojowym. Posypujemy pietruszką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.