niedziela, 31 maja 2015

Tagliatelle z zielonymi szparagami



Lekki wiosenny obiad.  Kusi pięknym zapachem i wyglądem. I do tego oczywiście doskonale smakuje. Pyszny sos pieczarkowy i zielone szparagi. Jest jeszcze jeden plus- przygotowanie zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu. A to duże ułatwienie w naszej zabieganej codzienności.
Zachęcam do spróbowania, sezon na szparagi wkrótce się skończy!

Składniki na 6 porcji:
  • 400g makaronu tagliatelle
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 szalotki
  • 350g pieczarek
  • 1,5 szkl. bulionu
  • 200g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanej trybuli lub natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Wstawiamy osoloną wodę na makaron.
Szalotki drobno kroimy i podsmażamy na maśle na dużej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Dodajemy do szalotek i ponownie doprawiamy. Podlewamy 2 łyżkami oleju. Podsmażamy.
Wrzucamy makaron do wrzątku. Wstawiamy na gaz drugi garnek z osoloną i lekko ocukrzoną wodą.
Do podsmażonych pieczarek dolewamy bulion i śmietanę. Dusimy 10 minut. W międzyczasie dodajemy posiekaną trybulę. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki.Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 5 minut. Szparagi powinny być al dente ( miękkie, ale jędrne). Przelewamy zimną wodą.
Do sosu dodajemy makaron i kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Mieszamy całość. Następnie zdejmujemy patelnię z gazu i dodajemy szparagi. Delikatnie mieszamy. Polewamy oliwą z oliwek.

Rada: Gdyby sos był za gęsty, rozrzedzamy go kilkoma łyżkami wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.