Zachęcam do spróbowania, sezon na szparagi wkrótce się skończy!
Składniki na 6 porcji:
- 400g makaronu tagliatelle
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 4 szalotki
- 350g pieczarek
- 1,5 szkl. bulionu
- 200g gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki posiekanej trybuli lub natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki oleju
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier
Wstawiamy osoloną wodę na makaron.
Szalotki drobno kroimy i podsmażamy na maśle na dużej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Dodajemy do szalotek i ponownie doprawiamy. Podlewamy 2 łyżkami oleju. Podsmażamy.
Wrzucamy makaron do wrzątku. Wstawiamy na gaz drugi garnek z osoloną i lekko ocukrzoną wodą.
Do podsmażonych pieczarek dolewamy bulion i śmietanę. Dusimy 10 minut. W międzyczasie dodajemy posiekaną trybulę. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki.Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 5 minut. Szparagi powinny być al dente ( miękkie, ale jędrne). Przelewamy zimną wodą.
Do sosu dodajemy makaron i kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Mieszamy całość. Następnie zdejmujemy patelnię z gazu i dodajemy szparagi. Delikatnie mieszamy. Polewamy oliwą z oliwek.
Rada: Gdyby sos był za gęsty, rozrzedzamy go kilkoma łyżkami wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz