Kocham marcepan. Gdy tylko coś z nim przygotowuje zawsze podjadam:) Jest po prostu pyszny.
W tym przepisie marcepan rozpuszcza się w śmietance, a ten smak jest obłędny! Naprawdę musiałam się powstrzymywać, żeby nie zjeść wszystkiego, bo inaczej nie zrobiłabym ciasta.
A ciasto jest pyszne i trudno się od niego oderwać.
Najpierw kruche ciasto, potem słodko kwaśny rabarbar,a to wszystko otulone słodką marcepanową pierzynką. No i ten zapach! Aż mi ślinka cieknie, mam nadzieję, że wam też!
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 40g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 150g masła
- 2 łyżki wody
- 0,5 kg rabarbaru
- 400g śmietanki 30% lub 36%
- 200g masy marcepanowej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- cukier puder do posypania
- odrobina masła do wysmarowania formy
Z mąki, cukru pudru, soli, wody i kawałków masła zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut lub do zamrażarki na 15.
Formę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wykładamy ciastem, formując brzeg. Nakłuwamy ciasto gęsto widelcem, a następnie przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy warstwę suchej fasoli. Dzięki temu ciasto się podpiecze, ale nie wyrośnie nadmiernie. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
Ostrożnie otwieramy piekarnik, wyjmujemy formę i usuwamy papier wraz z fasolą. Pieczemy ciasto kolejne 10 minut.
Śmietankę podgrzewamy z cukrem, dodajemy kawałki marcepanu. Mieszamy masę trzepaczką, aby marcepan się łatwiej roztopił i połączył ze śmietanką. Zagotowujemy i ściągamy z ognia. Studzimy.
Do letniej masy dodajemy całe jajka, szybko łączymy je z masą przy pomocy trzepaczki.
Na podpieczonym cieście układamy kawałki rabarbaru i zalewamy je masą marcepanową.
Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 25-30 minut.
Gdy masa się zetnie i lekko zrumieni, tarta będzie gotowa.
Ciasto studzimy i posypujemy przez małe sito cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz