czwartek, 23 lipca 2015

Tarta marcepanowa z rabarbarem



Kocham marcepan. Gdy tylko coś z nim przygotowuje zawsze podjadam:) Jest po prostu pyszny.
W tym przepisie marcepan rozpuszcza się w śmietance, a ten smak jest obłędny! Naprawdę musiałam się powstrzymywać, żeby nie zjeść wszystkiego, bo inaczej nie zrobiłabym ciasta.
A ciasto jest pyszne i trudno się od niego oderwać.
Najpierw kruche ciasto, potem słodko kwaśny rabarbar,a  to wszystko otulone słodką marcepanową pierzynką. No i ten zapach! Aż mi ślinka cieknie, mam nadzieję, że wam też!

Składniki:
  • 250g mąki pszennej 
  • 40g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 150g masła
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 400g śmietanki 30% lub 36%
  • 200g masy marcepanowej
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania
  • odrobina masła do wysmarowania formy

Z mąki, cukru pudru, soli, wody i kawałków masła zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut lub do zamrażarki na 15.
Formę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wykładamy ciastem, formując brzeg. Nakłuwamy ciasto gęsto widelcem, a następnie przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy warstwę suchej fasoli. Dzięki temu ciasto się podpiecze, ale nie wyrośnie nadmiernie. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
Ostrożnie otwieramy piekarnik, wyjmujemy formę i usuwamy papier wraz z fasolą. Pieczemy ciasto kolejne 10 minut.
Śmietankę podgrzewamy z cukrem, dodajemy kawałki marcepanu. Mieszamy masę trzepaczką, aby marcepan się łatwiej roztopił i połączył ze śmietanką. Zagotowujemy i ściągamy z ognia. Studzimy.
Do letniej masy dodajemy całe jajka, szybko łączymy je z masą przy pomocy trzepaczki.

Na podpieczonym cieście układamy kawałki rabarbaru i zalewamy je masą marcepanową.
Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 25-30 minut.
Gdy masa się zetnie i lekko zrumieni, tarta będzie gotowa.
Ciasto studzimy i posypujemy przez małe sito cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz