Młoda cukinia już na bazarkach, więc korzystajmy ile się da! Dziś proponuję wam danie kuchni greckiej. W skrócie można by nazwać ją też frittatą, bo to warzywa, ser i jajka. Ale danie to jest zdecydowanie bardziej sycące od zwykłej frittaty. Świetne na lekki obiad lub przekąska. Nadaje się do odgrzewania, więc można zabrać też do pracy. Taka potrawa sprawdza się w takie upały jak teraz, nie obciąża żołądka, syci można zjeść ją też na zimno.
Składniki:
- 800g cukinii
- 1 kostka sera feta
- 4 jajka
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szkl. + dodatkowo 1 łyżka startego parmezanu
- pieprz
- masło do natłuszczenia formy
Cukinię myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy na parze około 12 minut, aż zmięknie.
Przekładamy warzywa do miski, rozgniatamy.Fetę rozkruszamy, rozgniatamy i dodajemy do cukinii.
Orzechy podprażamy na suchej patelni i dodajemy wraz ziołami do miski. Na koniec wlewamy rozbełtane jajka, dodajemy parmezan.Doprawiamy pieprzem.
Formę żaroodporną natłuszczamy masłem i wylewamy do niej masę cukiniową. Posypujemy dodatkową łyżką parmezanu.Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem czy zapiekanka się upiekła.
Przepis pochodzi z książki "Świeże i smaczne. Kuchnia Grecka".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz