Takie wrapy jadłam ostatnio w jednym zdrowym bistro w galerii handlowej. Jako, że bistro podawało dokładny skład dania, postanowiłam je odtworzyć, bo było nieziemsko pyszne!
Zasługa w tym przede wszystkim sosu orzechowego, który zmienia całkowicie wydawałoby się przewidywalne smaki. Czujemy chrupiące warzywa, ostrość chilli, delikatnego kurczaka, słodycz mango, nutę kolendry i masło orzechowe. Jak dla mnie i mojego męża, po prostu rewelacja!
Składniki na 4 wrapy:
- 4 pełnoziarniste tortille
- 2 filety z kurczaka
- 1płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1szkl. poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 1 ogórek
- 0,5 mango
- pęczek kolendry
- 2 szkl. miksu sałat
- 1 szkl. ugotowanego pęczaku
- 1 szczypta kurkumy
- 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka drobno posiekanej ostrej papryczki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól
- pieprz
Filety myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy mieloną papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na złoto, doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem.
Warzywa myjemy. Marchewkę i ogórka obieramy. Marchewkę kroimy w długie paski przy pomocy noża szczelinowego, ogórka kroimy w słupki. Kolendrę z grubsza siekamy, a mango kroimy na małe kawałki lub w cienkie plasterki.
Pęczak mieszamy z kurkumą i pesto.
Przygotowujemy sos - mieszamy masło orzechowe, sok z cytryny, oliwę, imbir, sos sojowy i papryczkę na gładki sos.
Tortille podgrzewamy parę sekund na rozgrzanej suchej patelni.
Na każdy placek kładziemy łyżkę sosu i rozsmarowujemy. Dalej kładziemy po pół szkl. miksu sałat, 1/4 szkl. czerwonej kapusty oraz po 1/4 pozostałych składników czyli marchewki, ogórka, mango, pęczaku i kolendry. Polewamy łyżką sosu i zwijamy w rulon, zamykając dół tortilli. Możemy podgrzać jeszcze wrapa przez parę sekund na rozgrzanej patelni.
Same pyszności!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz