Gorące churrosy posypane cukrem pudrem lub umoczone w płynnej czekoladzie to prawdziwe niebo w gębie. To jak, kto się skusi?
Składniki:
- 200g mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 30g masła
- cukier puder do posypania
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietanki
- olej do smażenia
250 ml wody zagotowujemy z masłem i cukrem.Gdy składniki się rozpuszczą jednym szybkim ruchem wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Nastąpi to dość szybko, wiec zdejmujemy garnek z ognia i rozcieramy łyżką ciasto.
Do ciasta dodajemy stopniowo jajka jednocześnie miksując. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie lejące i nie tak gęste, że ciężko oderwać kawałek ciasta. Do zbyt gęstego ciasta dodajemy jeszcze jedno jajko.
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W przypadku braku takiego rękawa można przełożyć ciasto do zwykłego woreczka i uciąć kawałeczek narożnika.
Mocno rozgrzewamy olej. Wyciskamy ciasto wprost na olej ( gdy ciasto będzie gęste będziemy potrzebować trochę siły), odcinając kawałki ciasta nożem. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, uważając, aby churrosy się nie przypaliły. Gdy rumienią się za szybko zmniejszamy ogień, gdy zbyt wolno odpowiednio zwiększamy.
Wyciągamy churrosy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku.
Posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą i czekamy aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy masło oraz śmietankę. Dokładnie mieszamy, aż masło się rozpuści i składniki dobrze połączą.
Sos czekoladowy przelewamy do miseczki i podajemy ciepły z churrosami.
Wyglądają apetycznie, muszę spróbować zrobić, tym bardziej ,że jest to w miarę prosty przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń