Już od dawna nie kupuję gotowego cukru waniliowego. Nie ma tam wanilii, tylko syntetyki, pachnie sztucznie i przede wszystkim nie smakuje tak samo jak z prawdziwą wanilią.
A taki domowy cukier waniliowy wcale nie jest drogi, starcza na bardzo długo, bosko pachnie i nadaje naprawdę waniliowy smak wszelkim wypiekom. A gdy przesypiemy go do ozdobnego słoiczka, będzie też ciekawym elementem wystroju.
Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 laski wanilii
Laski wanilii przekrawamy wzdłuż, wydłubujemy ziarenka i mieszamy z cukrem. Laski wanilii mają nadal dużo aromatu, dlatego tniemy je na mniejsze kawałki i również dodajemy do cukru.
Przesypujemy cukier do słoika ze szczelnym wieczkiem.
Taki cukier można na bieżąco uzupełniać, zarówno dosypując cukier jak i kolejne laski wanilii z ziarenkami lub bez.
No i ten nieziemski zapach... może ktoś stworzy takie perfumy?:-)
Polecam też cukier lawendowy ( kliknij tutaj)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz