Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 3 chochle bulionu drobiowego lub warzywnego ( ok. 2 szkl.)
- 100g sera feta
- 4 łyżki płatków migdałów
- ewentualnie sól i pieprz
Papryki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy skórka zrobi się już miejscami czarna, odwracamy papryki i pieczemy jeszcze chwilę. Gotowe ostrożnie zdejmujemy z blachy, wkładamy do foliowego woreczka na 15-20 minut, aby się zaparzyły. Po tym czasie wyjmujemy papryki, obieramy ze skórki i wraz z sokiem, który się wytworzył przekładamy do garnka. Dolewamy ciepły bulion i blendujemy na krem. Podgrzewamy.
Mi zupa smakuje tak jaka jest, ale możecie doprawić ją jeszcze solą i pieprzem.
Zupę rozlewamy między talerze, posypujemy pokruszoną fetą i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz