sobota, 13 lutego 2016

Tort mokka



Ten tort to połączenie tortu kawowego, cappuccino i brzdącowego. Pyszny lekki czekoladowy krem z espresso i cappuccino oraz posypka kawowo czekoladowa tworzą tort idealny. Tort upiekłam na urodziny taty, zrobił furorę i zniknął w mgnieniu oka. Na pewno na stałe zagości w moim repertuarze cukierniczym, można się nim zajadać bez końca!


Składniki:

  • 6 jajek
  • 200g cukru
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. mocnej herbaty
  • 185g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka espresso ( proszku)
  • 30g cappuccino w proszku
  • 600 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 kopiasta łyżka kawy mielonej sypkiej
  • 50g gorzkiej czekolady
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypujemy cukier, łyżka po łyżce.
Ucieramy tak długo, aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodajemy żółtka, nadal ucieramy. Oba rodzaje mąki, proszek oraz kakao przesiewamy przez sito i łączymy z masą.
Z papieru do pieczenia wykrawamy kolo o średnicy tortownicy ( 26 cm) i wykładamy nim dno formy. Boki smarujemy odrobiną tłuszczu. Wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto zostawiamy w formie do ostygnięcia.

400 ml kremówki podgrzewamy w garnuszku z mleczną czekoladą, połamaną na kawałki. Dodajemy cappuccino i espresso, mieszamy aż do uzyskania gładkiej  jednolitej masy. Schładzamy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Schłodzoną czekoladową śmietankę ubijamy na dużych obrotach miksera. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy 2/3 serka mascarpone i miksujemy chwilę do połączenia i zgęstnienia składników.
Uważamy, aby nie przebić śmietany! Dobrym rozwiązaniem jest ubicie najpierw połowy śmietanki i dodanie do niej 1/3 opakowania serka mascarpone, a potem przygotowanie drugiej partii. W ten sposób potrzebujemy mniej czasu na ubicie śmietany i minimalizujemy ryzyko jej przebicia.

Ostudzony biszkopt obkrawamy ostrym nożem i odpinamy obręcz. Obracamy do góry nogami i zdejmujemy papier do pieczenia. Ciasto przekrawamy na 3 blaty. Wypukła część będzie dolnym blatem. Dolna górnym.
Każdy blat nasączamy herbatą.
Odkładamy 4 łyżki kremu.Resztę kremu dzielimy na 2 części.
1 blat smarujemy połową kremu, przykrywamy 2 blatem i smarujemy resztą kremu. Przykrywamy górnym blatem, na którym rozsmarowujemy odłożony krem. Smarujemy również boki.
Orzechy, mieloną kawę oraz gorzką czekoladę przekładamy do malaksera i miksujemy do uzyskania posypki. Posypką obsypujemy boki tortu.
200 ml śmietany ubijamy z cukrem pudrem.Pod koniec dodajemy resztę serka mascarpone.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i szprycujemy na tort małe gwiazdeczki ze śmietany.
Gotowy tort wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz