Ten tort to połączenie tortu kawowego, cappuccino i brzdącowego. Pyszny lekki czekoladowy krem z espresso i cappuccino oraz posypka kawowo czekoladowa tworzą tort idealny. Tort upiekłam na urodziny taty, zrobił furorę i zniknął w mgnieniu oka. Na pewno na stałe zagości w moim repertuarze cukierniczym, można się nim zajadać bez końca!
Składniki:
- 6 jajek
- 200g cukru
- 100g mąki ziemniaczanej
- 100g mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szkl. mocnej herbaty
- 185g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka espresso ( proszku)
- 30g cappuccino w proszku
- 600 ml kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- 1 kopiasta łyżka kawy mielonej sypkiej
- 50g gorzkiej czekolady
Ucieramy tak długo, aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodajemy żółtka, nadal ucieramy. Oba rodzaje mąki, proszek oraz kakao przesiewamy przez sito i łączymy z masą.
Z papieru do pieczenia wykrawamy kolo o średnicy tortownicy ( 26 cm) i wykładamy nim dno formy. Boki smarujemy odrobiną tłuszczu. Wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto zostawiamy w formie do ostygnięcia.
400 ml kremówki podgrzewamy w garnuszku z mleczną czekoladą, połamaną na kawałki. Dodajemy cappuccino i espresso, mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Schładzamy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Schłodzoną czekoladową śmietankę ubijamy na dużych obrotach miksera. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy 2/3 serka mascarpone i miksujemy chwilę do połączenia i zgęstnienia składników.
Uważamy, aby nie przebić śmietany! Dobrym rozwiązaniem jest ubicie najpierw połowy śmietanki i dodanie do niej 1/3 opakowania serka mascarpone, a potem przygotowanie drugiej partii. W ten sposób potrzebujemy mniej czasu na ubicie śmietany i minimalizujemy ryzyko jej przebicia.
Ostudzony biszkopt obkrawamy ostrym nożem i odpinamy obręcz. Obracamy do góry nogami i zdejmujemy papier do pieczenia. Ciasto przekrawamy na 3 blaty. Wypukła część będzie dolnym blatem. Dolna górnym.
Każdy blat nasączamy herbatą.
Odkładamy 4 łyżki kremu.Resztę kremu dzielimy na 2 części.
1 blat smarujemy połową kremu, przykrywamy 2 blatem i smarujemy resztą kremu. Przykrywamy górnym blatem, na którym rozsmarowujemy odłożony krem. Smarujemy również boki.
Orzechy, mieloną kawę oraz gorzką czekoladę przekładamy do malaksera i miksujemy do uzyskania posypki. Posypką obsypujemy boki tortu.
200 ml śmietany ubijamy z cukrem pudrem.Pod koniec dodajemy resztę serka mascarpone.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i szprycujemy na tort małe gwiazdeczki ze śmietany.
Gotowy tort wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz