czwartek, 24 marca 2016

Jajka z kremem chrzanowym i łososiem


Jajka w innym wydaniu. Przeważnie na śniadanie Wielkanocne jemy jajka na miękko lub faszerowane.
Niektórzy podają sałatkę jajeczną lub zapiekane jaja. Ale można też zaserwować jaja na twardo z kremem chrzanowym, lekko ostrym i kremowym z dodatkiem wędzonego łososia. Świeżości dodadzą kiełki, a pikantność podbije świeżo mielony pieprz. To jak, próbujecie?

Składniki:
  • 10 jajek
  • 200g serka typu filadelfia
  • 70g wędzonego łososia
  • 3 łyżki ostrego chrzanu ( lub więcej jeśli lubicie)
  • 2 -3 łyżki mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kiełki rzeżuchy lub brokuła
  • sól
  • pieprz
  • świeżo mielony pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na pół.
Serek, mleko oraz chrzan miksujemy lub blendujemy. Łososia kroimy na małe kawałki, część odkładamy do dekoracji każdej połówki jajka, a resztę dodajemy do masy serowej. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy.
Połówki jajek układamy na półmisku i za pomocą szprycy wyciskamy na każdą połówkę trochę kremu chrzanowego. Dekorujemy odłożonym łososiem, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy kiełkami.
Podajemy. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz