Niektórzy podają sałatkę jajeczną lub zapiekane jaja. Ale można też zaserwować jaja na twardo z kremem chrzanowym, lekko ostrym i kremowym z dodatkiem wędzonego łososia. Świeżości dodadzą kiełki, a pikantność podbije świeżo mielony pieprz. To jak, próbujecie?
Składniki:
- 10 jajek
- 200g serka typu filadelfia
- 70g wędzonego łososia
- 3 łyżki ostrego chrzanu ( lub więcej jeśli lubicie)
- 2 -3 łyżki mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- kiełki rzeżuchy lub brokuła
- sól
- pieprz
- świeżo mielony pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na pół.
Serek, mleko oraz chrzan miksujemy lub blendujemy. Łososia kroimy na małe kawałki, część odkładamy do dekoracji każdej połówki jajka, a resztę dodajemy do masy serowej. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy.
Połówki jajek układamy na półmisku i za pomocą szprycy wyciskamy na każdą połówkę trochę kremu chrzanowego. Dekorujemy odłożonym łososiem, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy kiełkami.
Podajemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz