środa, 6 kwietnia 2016

Krem paprykowy z sosem bazyliowym

Ciekawa jestem, w jakiej postaci lubicie zupy. W formie wywaru ze warzywami czy bardziej zmiksowane na krem? U mnie zależy od zupy, jednak częściej wybieram zupę krem. Zupa ma wtedy piękny kolor, a wszystkie smaki świetnie się łączą. Tak jak tutaj. Intensywna w smaku zupa paprykowa nie byłaby tak pyszna, gdyby nie jej zblendowanie. A zupa naprawdę jest warta grzechu.
Słodycz papryki równoważy pesto oraz oliwki. Aby zupą się nasycić i potraktować ją jako danie obiadowe polecam podawać ją z groszkiem ptysiowym.

Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • 3 żółte papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta pieprzu cayenne lub mielonego chilli
  • 0,5 szkl. zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 1 szkl, groszku ptysiowego
  • 1 szkl. liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki.
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Przesmażamy.
Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut, aż papryka będzie miękka. Następnie blendujemy zupę na krem, doprawiamy octem balsamicznym, cayenne, solą i pieprzem.
Bazylię, 1 ząbek czosnku, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli i pieprzu blendujemy, dodając 2 łyżki wody lub więcej, gdy sos jest zbyt gęsty.
Zupę rozlewamy do talerzy, na wierzchu kładziemy plasterki oliwek, groszek ptysiowy oraz pesto.
Podajemy od razu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz