Słodycz papryki równoważy pesto oraz oliwki. Aby zupą się nasycić i potraktować ją jako danie obiadowe polecam podawać ją z groszkiem ptysiowym.
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 3 żółte papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta pieprzu cayenne lub mielonego chilli
- 0,5 szkl. zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 1 szkl, groszku ptysiowego
- 1 szkl. liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki.
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Przesmażamy.
Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut, aż papryka będzie miękka. Następnie blendujemy zupę na krem, doprawiamy octem balsamicznym, cayenne, solą i pieprzem.
Bazylię, 1 ząbek czosnku, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli i pieprzu blendujemy, dodając 2 łyżki wody lub więcej, gdy sos jest zbyt gęsty.
Zupę rozlewamy do talerzy, na wierzchu kładziemy plasterki oliwek, groszek ptysiowy oraz pesto.
Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz