Muffinki to bardzo wdzięczny wypiek. Wystarczy połączyć mokre składniki z suchymi, dorzucić trochę owocu i do piekarnika. Wariacji smaków jest naprawdę wiele. A przygotowanie i pieczenie też nie zajmuje wiele czasu. Dlatego gdy wpadają niezapowiedziani goście, mogę szybko przygotować coś pysznego.
Składniki:
- 350g rabarbaru
- 250g serka ricotta
- 2 jajka
- 160 ml mleka
- 130g masła
- 120g cukru
- 150g mąki pszennej
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- cukier puder do posypania
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Rabarbar myjemy, a następnie obieramy z włókien i kroimy w kostkę.
W misie miksera umieszczamy ricottę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy mleko i rozpuszczone chłodne masło. Miksujemy, aż składniki się połączą.
Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól oraz mąkę pełnoziarnistą.
Dodajemy suche składniki do mokrej masy w mikserze i miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami.
Do masy dodajemy pokrojony rabarbar. Dokładnie mieszamy całość i rozkładamy do foremek.
Pieczemy 20 minut.
Ostudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem.
Koniecznie muszę zerwać rabarbar :) I zrobić jakieś smaczne ciasto.
OdpowiedzUsuń