Tarta jest treściwa i sycąca, nie za słodka, z kwaskowym posmakiem owoców. Do kawy idealnie!
Składniki:
ciasto
- 200g mąki
- 75g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 600g sera zmielonego sera twarogowego
- 120g serka mascarpone
- 3 jajka
- 100g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1kg moreli
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim lekko natłuszczoną i oprószoną mąką blachę.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno być lekko zarumienione.
W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy partiami ser twarogowy i miksujemy. Na koniec dodajemy mascarpone i mąkę ziemniaczaną.
Morele myjemy i przepoławiamy.
Na podpieczoną tartę wylewamy masę serową i układamy morele, środkiem do góry. Posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Masa powinna być ścięta i lekko zarumieniona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz