niedziela, 14 sierpnia 2016

Tarta serowa z morelami



 I znów coś słodkiego. Szukajcie moreli na targach, jeszcze są! Jeśli ich nie znajdziecie sprawdzą się też brzoskwinie. Mamy sezon na owoce, trzeba je wykorzystywać jak najczęściej.
Tarta jest treściwa i sycąca, nie za słodka, z kwaskowym posmakiem owoców. Do kawy idealnie!

Składniki:
ciasto
  • 200g mąki
  • 75g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
masa:
  • 600g sera zmielonego sera twarogowego
  • 120g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1kg moreli

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim lekko natłuszczoną i oprószoną mąką blachę.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno być lekko zarumienione.
W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy partiami ser twarogowy i miksujemy. Na koniec dodajemy mascarpone i mąkę ziemniaczaną.
Morele myjemy i przepoławiamy.
Na podpieczoną tartę wylewamy masę serową i układamy morele, środkiem do góry. Posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Masa powinna być ścięta i lekko zarumieniona.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz