niedziela, 15 stycznia 2017

Czekoladowe ciasto z buraków



Najlepsze i najbardziej wilgotne ciasto jakie upiekłam. Jest intensywnie czekoladowe, a buraki są kompletnie niewyczuwalne. Przygotowałam to ciasto dla gości i żaden nie zgadł z czego ciasto zostało upieczone. A to chyba najlepsza rekomendacja dla tych, którzy mają jeszcze wątpliwości.
Ciasto pozostaje bardzo długo świeże i wilgotne. Uwielbiam je piec, zawsze się udaje!

Składniki:

  • 280g ugotowanych buraków (mogą być kupne)
  • 180g drobnego cukru do wypieków
  • 175g mąki pszennej
  • 170g oleju rzepakowego
  • 50g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 50ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka miodu

Przesiewamy suche składniki do miski czyli mąkę, proszek oraz kakao. Dosypujemy cukier.
Buraki drobno kroimy i wraz z jajkami i olejem miksujemy w blenderze na idealnie gładką masę.
Dodajemy ją do suchych składników. Całość dobrze mieszamy. 50g czekolady drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze i dodajemy do masy. Mieszamy.

Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.Wlewamy ciasto i pieczemy je około 40 minut w 170 stopniach w termoobiegu aż do suchego patyczka.
W rondelku podgrzewamy śmietanę z miodem, gdy będzie gorąca, zdejmujemy z ognia i wrzucamy kawałki pozostałej czekolady. Odstawiamy na kilka minut i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
Polewę wylewamy na wyjęte z formy i przestudzone ciasto. Szerokim płaskim nożem lub szpatułką dokładnie rozprowadzamy polewę. Odstawiamy do zastygnięcia.
Samych przyjemności!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz