sobota, 14 stycznia 2017

Sos cytrynowo -kaparowy




Super łatwy i szybki do przyrządzenia sos. Idealny do ryby lub steków. Jest kremowy, lekko słodki i kwaśny jednocześnie. Kapary nadają wytrawności i elegancji. Sos podbija smak mięsa i ryb, na pewno wam zasmakuje.

Składniki na 2 porcje:
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta białego pieprzu
  • 2 łyżki kaparów
  • 100 ml śmietanki 30%

Masło rozpuszczamy w małym rondelku. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy kapary i wlewamy śmietankę. Doprawiamy białym pieprzem. Sos zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty rozrzedzamy go odrobiną wody, gdy będzie za rzadki dolewamy jeszcze trochę śmietanki. Doprawiamy do smaku cukrem jeśli sos wyjdzie za kwaśny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz