czwartek, 5 stycznia 2017

Krem pinacolada

 

Rewelacyjny krem do wyjadania wprost ze słoiczka łyżeczką lub do podania do naleśników czy gofrów.
Smakuje jak drink pina colada, tylko, że bez procentów. Samo przygotowanie jest banalnie proste- wystarczy zmiksować składniki i potem je w garnku odparować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
To jak? Zaczynamy!

Składniki na kilka słoiczków:
  • 1 puszka ananasów z syropem
  • 4-5 bananów
  • 1 p. mleczka kokosowego
  • 3 łyzki soku z cytryny
  • ew. cukier do smaku

Ananasy blendujemy z syropem na gładką masę. Banany kroimy plasterki i dodajemy do ananasów.
Dolewamy sok z cytryny i mleczko kokosowe i ponownie miksujemy do gładkości.
Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać trochę wody - woda potem i tak odparuje.
Sprawdzamy smak kremu i ewentualnie dosładzamy. Ja nie daję cukru w ogóle, dla mnie krem jest w sam raz słodki.
Przelewamy krem do garnka i na małym ogniu gotujemy około godziny, często mieszając, aż krem zgęstnieje i odparuje. Przelewamy do słoiczków.
Jeśli nie planujemy zjeść go od razu możemy słoiczki zapasteryzować. W tym celu do garnka wyłożonego ściereczką wkładamy słoiki uważając, aby się nie stykały. Zalewamy letnią wodą do 2/3 wysokości.
Gotujemy 15 minut od zagotowania na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz