Rewelacyjny krem do wyjadania wprost ze słoiczka łyżeczką lub do podania do naleśników czy gofrów.
Smakuje jak drink pina colada, tylko, że bez procentów. Samo przygotowanie jest banalnie proste- wystarczy zmiksować składniki i potem je w garnku odparować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
To jak? Zaczynamy!
Składniki na kilka słoiczków:
- 1 puszka ananasów z syropem
- 4-5 bananów
- 1 p. mleczka kokosowego
- 3 łyzki soku z cytryny
- ew. cukier do smaku
Ananasy blendujemy z syropem na gładką masę. Banany kroimy plasterki i dodajemy do ananasów.
Dolewamy sok z cytryny i mleczko kokosowe i ponownie miksujemy do gładkości.
Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać trochę wody - woda potem i tak odparuje.
Sprawdzamy smak kremu i ewentualnie dosładzamy. Ja nie daję cukru w ogóle, dla mnie krem jest w sam raz słodki.
Przelewamy krem do garnka i na małym ogniu gotujemy około godziny, często mieszając, aż krem zgęstnieje i odparuje. Przelewamy do słoiczków.
Jeśli nie planujemy zjeść go od razu możemy słoiczki zapasteryzować. W tym celu do garnka wyłożonego ściereczką wkładamy słoiki uważając, aby się nie stykały. Zalewamy letnią wodą do 2/3 wysokości.
Gotujemy 15 minut od zagotowania na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz