Zawsze chciałam upiec taką tartę, ale jakoś nigdy nie składało. Przeważnie piekłam tarty z grzybami,kurczakiem lub szpinakiem. Tym razem w końcu mi się udało i jestem tą tartą zachwycona. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.Jest bardzo sycąca, a w połączeniu z sałatką tworzy świetny posiłek. Kruche ciasto,dobrze doprawione mięso i lekka sałatka to musi dobrze smakować. To jak, skusicie się?
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 puszka groszku konserwowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 200 ml soku pomidorowego
- 2 jajka
- 100 ml śmietany kremówki lub płynnego jogurtu
- 5 łyżek startego sera typu parmezan
- sól
- pieprz
- 1 koper włoski
- 1 dojrzałe awokado
- 1 duże jabłko, soczyste typu ligol
- 1 płaska łyżka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Resztki ciasta odkładamy. Kilkukrotnie nakłuwamy ciasto w formie widelcem. Podpiekamy je ok 5-7 minut w temp.200 stopni.
Następnie wykładamy masę mięsną, dobrze rozkładamy i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Jajka, śmietanę lub jogurt oraz parmezan roztrzepujemy trzepaczką i wylewamy na podpieczoną tartę. Na wierzchu układamy paseczki z resztek ciasta.
Tartę wstawiamy jeszcze do piekarnika na 10-12 minut, aż masa dobrze się zetnie a paski ciasta zarumienią.
Upieczoną tartę kroimy na porcje ostrym nożem i podajemy z sałatką.
Sałatka
Jabłko obieramy i kroimy w większą kostkę. Podobnie postępujemy z awokado. Z kopru włoskiego odcinamy zewnętrzne nieładne łuski oraz łodygi. Kroimy warzywo w cienkie plasterki.
Przekładamy składniki do miski i posypujemy koperkiem.
Z musztardy, soku z cytryny, oleju i pieprzu kręcimy sos. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy.
Układamy na talerzach obok tarty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz