wtorek, 21 marca 2017

Wytrawna tarta z mielonym i sałatką





Zawsze chciałam upiec taką tartę, ale jakoś nigdy nie składało. Przeważnie piekłam tarty z grzybami,kurczakiem lub szpinakiem. Tym razem w końcu mi się udało i jestem tą tartą zachwycona. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.Jest bardzo sycąca, a w połączeniu z sałatką tworzy świetny posiłek. Kruche ciasto,dobrze doprawione mięso i lekka sałatka to musi dobrze smakować. To jak, skusicie się?

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki lub płynnego jogurtu
  • 5 łyżek startego sera typu parmezan
  • sól
  • pieprz
sałatka
  • 1 koper włoski
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 duże jabłko, soczyste typu ligol
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Mięso rozdrabniamy i podsmażamy na suchej patelni. Tłuszcz nie jest potrzebny, ponieważ mięso zawiera już w sobie trochę tłuszczu i za chwilę odda je na patelnię.Gdy kolor mięsa zrobi się szary, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy osączony groszek, mieloną paprykę oraz suszoną miętę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy sok pomidorowy i dusimy 5-10 minut, aż płyn odparuje.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Resztki ciasta odkładamy. Kilkukrotnie nakłuwamy ciasto w formie widelcem. Podpiekamy je ok 5-7 minut w temp.200 stopni.
Następnie wykładamy masę mięsną, dobrze rozkładamy i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Jajka, śmietanę lub jogurt oraz parmezan roztrzepujemy trzepaczką i wylewamy na podpieczoną tartę. Na wierzchu układamy paseczki z resztek ciasta.
Tartę wstawiamy jeszcze do piekarnika na 10-12 minut, aż masa dobrze się zetnie a paski ciasta zarumienią.
Upieczoną tartę kroimy na porcje ostrym nożem i podajemy z sałatką.

Sałatka

Jabłko obieramy i kroimy w większą kostkę. Podobnie postępujemy z awokado. Z kopru włoskiego odcinamy zewnętrzne nieładne łuski oraz łodygi. Kroimy warzywo w cienkie plasterki.
Przekładamy składniki do miski i posypujemy koperkiem.
Z musztardy, soku z cytryny, oleju i pieprzu kręcimy sos. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy.
Układamy na talerzach obok tarty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz