czwartek, 30 marca 2017

Sałatka z awokado, koprem włoskim i mozarellą



Lubię takie sałatki na kolację, są lekkie, nie obciążają żołądka, mają dużo witamin.
Przygotowanie zajmie średnio 10-15 minut, a to kolejny plus. Sałatka jest odświeżająca, chrupki anyżowy koper włoski, słodkie chrupiące jabłko i miękkie awokado i mozzarella. A wszystko to przełamane lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej.Do tego delikatny sos musztardowy, który wieńczy całość.

Składniki:
  • 1 koper włoski
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 duże jabłko, soczyste typu ligol
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej baby
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 płaskie łyżki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz

Warzywa i jabłko myjemy i osuszamy. Do miski wrzucamy pokrojoną sałatę rzymską.
Jabłko obieramy i kroimy w większą kostkę. Podobnie postępujemy z awokado. Z kopru włoskiego odcinamy zewnętrzne nieładne łuski oraz łodygi. Kroimy warzywo w cienkie plasterki.
Szynkę oraz mozzarellę kroimy w niewielkie kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy do sałaty.
Posypujemy koperkiem.
Z musztardy, soku z cytryny, oleju i pieprzu kręcimy sos. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy.
Układamy na talerzach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.