środa, 12 kwietnia 2017

Łatwy mazurek z orzechami

 

Ten mazurek to najłatwiejsze ciasto na świecie. Uda się każdemu, nawet temu, kto tylko umie zrobić jajecznicę:) Pysznie kruche ciasto, dżem figowy ( może być inny, ale gorąco polecam figowy), chrupiące orzechy i biała czekolada. Ciasto po upieczeniu jest naprawdę kruche i delikatne, nie ma mowy o twardym mazurku, które kiedyś były dostępne w cukierniach. W sumie nawet nie wiem, może nadal są takie dostępne, rzadko odwiedzam cukiernie, wolę upiec sama, przecież to tyle radości i satysfakcji!

Składniki:
  • 180g mąki krupczatki
  • 40g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany 12%
  • 1 żółtko
  • 1 słoik dżemu figowego ( u mnie zawsze ten z Piotra i Pawła)
  • 50g białej czekolady
  • 1 szkl. łuskanych orzechów włoskich

Z mąki, cukru pudru, masła, żółtka i śmietany zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy lekko podsypując mąką i wycinamy owalny kształt przypominający jajko. Z pozostałych skrawków ciasta robimy długi wałek, skręcamy go i układamy wokół jajka przy samej krawędzi, tak, żeby powstało obramowanie. Delikatnie dociskamy.
Przenosimy ciasto na matę silikonową lub natłuszczoną i posypaną mąką blachę i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Studzimy na kratce.
Ostudzone ciasto przenosimy na paterę. Środek wypełniamy dżemem, posypujemy orzechami.
Dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą ( w mikrofali lub w kąpieli wodnej). Najłatwiej zrobić to w woreczku cukierniczym lub zwykłym foliowym woreczku z uciętą końcówką.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz