Ten mazurek to najłatwiejsze ciasto na świecie. Uda się każdemu, nawet temu, kto tylko umie zrobić jajecznicę:) Pysznie kruche ciasto, dżem figowy ( może być inny, ale gorąco polecam figowy), chrupiące orzechy i biała czekolada. Ciasto po upieczeniu jest naprawdę kruche i delikatne, nie ma mowy o twardym mazurku, które kiedyś były dostępne w cukierniach. W sumie nawet nie wiem, może nadal są takie dostępne, rzadko odwiedzam cukiernie, wolę upiec sama, przecież to tyle radości i satysfakcji!
Składniki:
- 180g mąki krupczatki
- 40g cukru pudru
- 100g masła
- 1 łyżka gęstej śmietany 12%
- 1 żółtko
- 1 słoik dżemu figowego ( u mnie zawsze ten z Piotra i Pawła)
- 50g białej czekolady
- 1 szkl. łuskanych orzechów włoskich
Z mąki, cukru pudru, masła, żółtka i śmietany zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy lekko podsypując mąką i wycinamy owalny kształt przypominający jajko. Z pozostałych skrawków ciasta robimy długi wałek, skręcamy go i układamy wokół jajka przy samej krawędzi, tak, żeby powstało obramowanie. Delikatnie dociskamy.
Przenosimy ciasto na matę silikonową lub natłuszczoną i posypaną mąką blachę i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Studzimy na kratce.
Ostudzone ciasto przenosimy na paterę. Środek wypełniamy dżemem, posypujemy orzechami.
Dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą ( w mikrofali lub w kąpieli wodnej). Najłatwiej zrobić to w woreczku cukierniczym lub zwykłym foliowym woreczku z uciętą końcówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz