Składniki:
- 1 mała młoda kapusta
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 60 dag pieczarek
- 2 kiełbasy zwyczajne
- 3 łyżki passaty lub ketchupu
- sól
- pieprz
Kapustę obieramy z nieładnych liści, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wycinamy głąb, a resztę kapusty szatkujemy. Do dużego garnka wrzucamy kapustę i zalewamy ją 2-3 szklankami wody, tak, aby kapusta się nie przypaliła podczas gotowania.
Papryki myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy na małe kawałki i dodajemy do kapusty.
Pieczarki opłukujemy i kroimy w mniejsze kawałki, kiełbasę kroimy w półplasterki. Składniki dodajemy do bigosu. Dodajemy passatę i doprawiamy łyżeczką soli i pieprzem. Gotujemy, aż składniki zmiękną, zmienią kolor, a w całej kuchni będzie pięknie pachnieć. Mieszamy, kontrolując ilość wody w garnku.
Bigos gotujemy około godziny, ewentualnie jeszcze doprawiamy.
I jak to bigos, im więcej odgrzewany tym lepszy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz