Składniki na 2 porcje:
- 2 średnie ugotowane buraki
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 garści rukoli
- 12-14 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka płynnego miodu lub syropu z agawy
- 1-2 łyżki soku z limonki
- 1 kopiasta łyżka musztardy miodowej
- listki świeżego tymianku
- sól i pieprz z młynka
Do głębokich talerzy wsypujemy po 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej i mieszamy ją z garścią umytej i osuszonej rukoli. Następnie dodajemy umyte i pokrojone pomidorki, pokrojone w kostkę buraki oraz pestki słonecznika.
Z oleju, miodu, musztardy oraz soku z limonki kręcimy sos, którym polewamy sałatkę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, Posypujemy listkami tymianku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz