Jesień nadeszła niespostrzeżenie, a z nią smakołyki na które czekamy cały rok. Jesienne owoce, rozgrzewające dania jednogarnkowe i sycące zupy. Dziś chciałabym wam zaprezentować pyszną zupę dyniową przełamaną chrupiącym chipsem z szynki parmeńskiej.
Zupa jest sycąca, w smaku wielowymiarowa, niepowtarzalna. Jak to często u mnie bywa, przygotowanie nie zajmie wiele czasu. To kto pierwszy ugotuje?
Składniki na 3-4 porcje:
- 200g obranej dyni piżmowej
- 100g obranej żółtej cukinii lub kabaczka
- 120g obranych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta mielonej papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- 2 szczypty mielonego cynamonu
- 2 łyżki masła klarowanego +1 łyżeczka
- 7-8 plastrów szynki parmeńskiej/ plastrów boczku
- sól
- pieprz
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulę,doprawiając ją solą. Pod koniec dodajemy czosnek. Przesmażamy razem i dodajemy pokrojone dynię, cukinię i ziemniaki. Chwilę dusimy często mieszając. Doprawiamy wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryła wszystkie warzywa i gotujemy zupę na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
Następnie zupę miksujemy i dodajemy cynamon, słodką paprykę oraz ewentualnie jeszcze sól, jeśli będzie taka potrzeba.
Resztę masła klarowanego rozgrzewamy i smażymy plastry szynki, aż wytopią cały tłuszcz i staną się chrupkie.
Osączamy szynkę z tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników. Gdy szynka przestygnie, kruszymy ją na mniejsze kawałki.
Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy szynką. Można posypać dodatkowo natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz