czwartek, 23 listopada 2017

Schab pieczony w piwie



Od dawna nie kupuję wędlin. Są tak nafaszerowane chemią i tak niewiele w nich mięsa, że naprawdę czuję obrzydzenie i nie jestem w stanie ich przełknąć. Od dłuższego czasu sama piekę różnego rodzaju mięsa, w ogóle nie ma porównania, smak i tekstura są fantastyczne! A ich przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy tylko pilnować czasu pieczenia. Podzielę się z wami moim ulubionym przepisem, który powstał w sumie przypadkiem. Nie miałam bulionu do podlewania mięsa i podlewałam pieczeń piwem. Wyszło znakomicie! Schab jest delikatny i kruchy i nie czuć smaku piwa. Gorąco polecam!

Składniki:
  • 1kg schabu niepoprzerastanego tłuszczem
  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Schab myjemy i osuszamy. Brytfankę lekko natłuszczamy. Mięso nacieramy dobrze solą oraz pieprzem, polewamy olejem i posypujemy papryką i ziołami. Wcieramy przyprawy równomiernie w mięso.
Brytfankę z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach pieczenia polewamy schab piwem i pieczemy dalej. Łącznie pieczemy mięso 80 minut, co 15 minut polewając mięso sosem wytworzonym z tłuszczu i piwa.
Upieczone mięso odstawiamy do ostygnięcia. Zimne kroimy na cienkie plasterki według potrzeb i bieżącego zużycia. Pozostałą część upieczonego schabu zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.