sobota, 16 grudnia 2017

Vanillekipferl czyli rogaliki waniliowe

 

 Cudownie chrupiące migdałowo -orzechowe rogaliki. Najlepsze na świecie. Można przechowywać je nawet 3 tygodnie w zamkniętej puszce. Świeżość, miękkość a zarazem chrupkość nadają im mielone orzechy i migdały. Od teraz to będzie mój numer jeden na każde Święta!

Składniki:
  • 250g mąki tortowej
  • 80g cukru pudru
  • 1 strąk wanilii 
  • 50g mielonych migdałów
  • 50g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 200g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 szkl. drobnego cukru do obtoczenia
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
  • folia spożywcza

Strąk wanilii przekrawamy wzdłuż i przy pomocy noża wyciągamy ziarenka. Mieszamy je z przesianym cukrem pudrem. Najlepiej zrobić to w blenderze lub przy pomocy miksera, tak aby nie zostały grudki wanilii.

Masło kroimy w kostkę. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder z wanilią, orzechy, migdały, sól, jajko oraz pokrojone masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Przygotowujemy 4 arkusze folii spożywczej.
Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej turlamy rolkę. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy 1 rolkę, odwijamy z papieru i kroimy na małe 2-3 cm kawałki. Każdy formujemy w kulkę, następnie znów w rolkę i zawijamy ją jak rogalika, tak, aby środkowa część była grubsza, a rogi cieńsze.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni na termoobiegu. Układamy rogaliki na blasze i pieczemy około 12 minut, aż zaczną delikatnie się zarumieniać.
Jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze wymieszanych z cukrem waniliowym. Odkładamy na kratkę do przestudzenia.
Przechowujemy w puszce.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz