niedziela, 17 grudnia 2017

Sos żurawinowo -jabłkowy do mięs


Tym sosem zainteresował mnie Gordon Ramsay w jednym ze swoich programów kulinarnych.
Poszukiwałam akurat jakiegoś ciekawego niestandardowego sosu, zwykła żurawina czy borówka dawno mi się przejadła. Sos żurawinowo - chrzanowy, który robię przy okazji tego pasztetu jakoś mi tu nie pasował tym razem. A tu taki przepis!
Sos jest intensywny w smaku, słodki, lekko kwaśny, nie można przejść obok niego obojętnie.
W oryginalnym przepisie należy dodać do składników anyż, dzięki niemu sos ma tą interesującą nutę. Jednak nie każdy za nim przepada, więc można go pominąć, a sos i tak będzie pyszny.
Pasuje do szynek, serów i mięs, zarówno na zimno jak i na ciepło.

Składniki:
  • 2 duże garście świeżej żurawiny
  • 150g cukru
  • 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
  • 4 rozgniecione strączki kardamonu lub pół płaskiej łyżeczki mielonego
  • 2 jabłka ( najlepiej odmiany, która szybko się rozpada)
  • 0,5 szkl. porto ( można kupić w dyskoncie)
  • 1 pomarańcza
  • sól
  • pieprz 

Na patelnię wrzucamy cukier, kardamon i anyż. Czekamy, aż cukier lekko się skarmelizuje, musi być lekko ciemny. Nie mieszamy! Wrzucamy opłukane i osuszone żurawiny. Potrząsamy patelnią, aby karmel oblepił owoce. Na tym etapie należy uważać, ponieważ karmel może lekko pryskać.
Gdy żurawiny zmiękną, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, wlewamy ostrożnie porto. Mieszamy.
Gdyby karmel po dodaniu żurawin się skrystalizował w jedną bryłę, należy od razu dodać porto i mieszać, aż karmel się ponownie rozpuści i dopiero wtedy dodać jabłka.
Ze sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Oba składniki dodajemy do sosu.
Gotujemy sos jeszcze około 7-10 minut, aby trochę zgęstniał. Rozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków.
Przekładamy do miseczki lub sosjerki. Odstawiamy do przestudzenia.

Uwaga, należy być ostrożnym podczas ewentualnego próbowania sosu. Sos jest na bazie karmelu, który może nas mocno poparzyć.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz