Składniki:
- 250g mąki tortowej
- 80g cukru pudru
- 1 strąk wanilii
- 50g mielonych migdałów
- 50g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 200g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 0,5 szkl. drobnego cukru do obtoczenia
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- folia spożywcza
Strąk wanilii przekrawamy wzdłuż i przy pomocy noża wyciągamy ziarenka. Mieszamy je z przesianym cukrem pudrem. Najlepiej zrobić to w blenderze lub przy pomocy miksera, tak aby nie zostały grudki wanilii.
Masło kroimy w kostkę. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder z wanilią, orzechy, migdały, sól, jajko oraz pokrojone masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Przygotowujemy 4 arkusze folii spożywczej.
Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej turlamy rolkę. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy 1 rolkę, odwijamy z papieru i kroimy na małe 2-3 cm kawałki. Każdy formujemy w kulkę, następnie znów w rolkę i zawijamy ją jak rogalika, tak, aby środkowa część była grubsza, a rogi cieńsze.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni na termoobiegu. Układamy rogaliki na blasze i pieczemy około 12 minut, aż zaczną delikatnie się zarumieniać.
Jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze wymieszanych z cukrem waniliowym. Odkładamy na kratkę do przestudzenia.
Przechowujemy w puszce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz