Ciasto błyskawiczne, bez pieczenia, bardzo łatwe. Wygląda jak czekoladowy sandwicz. Góra i dół z herbatników, a w środku krem czekoladowy z kaszki manny. Zapewniam, że kaszka nie jest wyczuwalna. Krem jest gęsty, trochę budyniowy i mocno czekoladowy. Stefanka jest najlepsza gdy przegryzie się przez dobę w lodówce. Polecam!
Składniki na prostokątna blaszkę ok.20 x 30 cm:
- 1 l mleka 3,2%
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka masła
- 1 kopiasta szklanka kaszki manny
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 5 paczek dużych herbatników typu petit beurre
- 100g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- 3/4 szkl. wiórków kokosowych
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Następnie wsypujemy kaszkę i kakao i mieszamy cały czas masę trzepaczką aż grudki się rozbiją, a masa ponownie zagotuje.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie połowę herbatników, wylewamy masę i rozkładamy równomiernie na herbatnikach. Na wierzchu układamy pozostałe herbatniki.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na minutę i potem trzepaczką mieszamy aż do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.
Polewę wylewamy na herbatniki, wygładzamy. Na koniec posypujemy stefankę wiórkami kokosowymi.
Jakoś nie miałam nigdy okazji robić takiego ciasta więc ciężko mi stwierdzić czy jest ono smaczne. Wygląda bardzo apetycznie i muszę powiedzieć że mam na nie chęć. Również bardzo chętnie lubię robić brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i bardzo smakuje mi jego czekoladowy smak.
OdpowiedzUsuń