piątek, 19 stycznia 2018

Łatwe koperty z jabłkami



Odkopałam w końcu ten przepis. Pamiętam, że gdy byłam jeszcze w podstawówce ciągle piekłam te koperty. Są tak pyszne i łatwe w przygotowaniu, że już wtedy kolega z podwórka wyciągnął ode mnie przepis i sam je piekł. Podczas pieczenia w całym domu pachnie szarlotką, bo to w sumie taka mini wersja tego ciasta. Z podanej ilości wychodzi około 50 sztuk. Oczywiście koperty można robić większe, wtedy pewnie wyjdzie wam około 23 sztuk.

Składniki:
  • 4 szkl. mąki pszennej + 1szkl.
  • 1 kostka masła
  • 2,5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2kg jabłek
  • 7 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 60 ml śmietanki 30%

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem i wlewamy do miski. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt mokre dodajemy trochę mąki. Odstawiamy na 10-15 minut.
W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Owoce ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Odsączamy dobrze z soku. Starte owoce mieszamy z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Stolnicę podsypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1cm. Wykrawamy kwadraty mniej więcej o boku 5 cm.Na środku kładziemy łyżkę nadzienia i składamy koperty.
Koperty układamy na blasze - odstępy nie muszą być duże, ciasto mocno nie rośnie.
Pieczemy około 18 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż do zrumienienia.

Śmietankę mocno podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy połamaną czekoladę. Czekamy 2 minuty i mieszamy masę trzepaczką.
Ciepłą czekoladą dekorujemy upieczone koperty. Możemy to zrobić za pomocą specjalnego pojemnika, woreczka cukierniczego lub zwykłego woreczka śniadaniowego, do którego wlewamy czekoladę, mocno zakręcamy lub związujemy woreczek i ucinamy malutki narożnik. Dekorujemy.
Można dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.