Kolejna z tart na blogu. Orkiszowo - gryczana, bo świetnie pasuje do botwinki. Oczywiście można zamienić też na mąkę pszenną, ale dla mnie mąka gryczana i orkiszowa idealnie się uzupełniają, są zdrowsze i bardziej sycące. Nadzienie przygotowałam z liści botwiny i mangoldu ( buraka liściowego) oraz cukinii.
Świetna opcja na śniadanie, przekąskę czy lunch. Do tego lekka sałatka, kieliszek wina i nic więcej nie trzeba!
Składniki:
- 110g mąki orkiszowej
- 100g mąki gryczanej
- 100g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
nadzienie
- 4 jajka
- 4 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
- 1 średnia cukinia
- 1 pęczek liści botwiny
- 1 kabanos ( opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Liście botwiny kroimy wraz z łodygami i gotujemy z 15 minut w osolonej i osłodzonej wodzie. Osączamy.
Masło siekamy na kawałki. Do miski wsypujemy mąki, sól, wbijamy jajko i dodajemy kawałki masła.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Formę na tartę smarujemy odrobiną tłuszczu.
Ciasto rozwałkowujemy delikatnie podsypując mąką lub odrywamy kawałki i wylepiamy formę tworząc wysoki brzeg.
Formę z tartą wstawiamy na 10 minut do zamrażarki lub 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.
Schłodzoną tartę nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
W tym czasie w misce trzepaczką mieszamy jajka z jogurtem, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dodajemy osączoną botwinkę, pokrojonego w małe kawałki kabanosa oraz obraną i pokrojoną w plasterki lub półplasterki cukinię. Mieszamy całość.
Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temp. 200 stopni około 7 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
Gdy masa będzie ścięta na wierzchu, tarta będzie gotowa.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz