W weekendy często goszczą na moim stole ryby lub krewetki. Przyczyny są dwie.
Ryby smakują najlepiej na świeżo, a jako, że przygotowuję sobie obiad do pracy dzień wcześniej wieczorem, to już nie byłoby to samo.
Poza tym w weekendy zawsze jest tyle innych spraw do załatwienia albo po prostu mam ochotę odpocząć i często decyduję się na rybę, którą mogę szybko przygotować.
Tym razem postawiłam na pstrąga. Wdzięczna ryba, o delikatnym chudym mięsie. Piecze się ją szybko, nie ma zbyt dużo ości, jeśli tylko umiejętnie oddzieli się kręgosłup. Dziś w wariacji śródziemnomorskiej, pełna aromatu i do tego te cudowne pomidorki pełne soku! ( uważajcie, aby podczas jedzenia sok nie trysnął wam na towarzysza posiłku:))
Składniki:
- 2 pstrągi
- 150g pomidorków koktajlowych
- 1 cytryna
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki pietruszki
- 2 gałązki kolendry
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Ryby myjemy, osuszamy. Posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Wkładamy do środka po jednej gałązce pietruszki.
Łyżką oliwy nacieramy naczynie żaroodporne, układamy w nim ryby. Polewamy pozostałą oliwą.
Wokół układamy umyte pomidorki oraz zioła.
Cytrynę kroimy w plasterki, obkładamy rybę. Z jednego plasterka wyciskamy sok i polewamy nim ryby.
Danie pieczemy około 17 minut w 180 stopniach.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz