niedziela, 18 marca 2018

Sernik cytrynowy



 Lekki kremowy, wilgotny sernik cytrynowy. Łatwy w wykonaniu, bez żadnych innych dodatków smakowych. Czysta klasyka.

Składniki:
  • 0,5kg półtłustego twarogu
  • 150g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 2 kopiaste łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub kilka kropli aromatu
  • skórka otarta z cytryny
  • 50ml śmietany 30%
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Twaróg miksujemy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka, a następnie budyń oraz skórkę i sok z cytryny. Ponownie miksujemy.
Dno tortownicy o śr. 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy odrobiną masła.
Wlewamy masę serową, wygładzamy wierzch.
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni i zmniejszamy temperaturę do 170 stopni przy termoobiegu.
Pieczemy około 45 minut. Wierzch powinien być ścięty, przy dotknięciu patyczkiem powinniśmy mieć wrażenie, że do końca pieczenia jeszcze tylko parę minut.
Wyjmujemy sernik z piekarnika i smarujemy wierzch śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Pieczemy jeszcze 10 minut.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wyjmujemy z tortownicy po schłodzeniu w lodówce.



1 komentarz:

  1. Jaki ładny wysoki sernik, muszę wypróbować przepis, bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.