czwartek, 12 kwietnia 2018

Zdrowa tarta z botwinką i cukinią




Kolejna z tart na blogu. Orkiszowo - gryczana, bo świetnie pasuje do botwinki. Oczywiście można zamienić też na mąkę pszenną, ale dla mnie mąka gryczana i orkiszowa idealnie się uzupełniają, są zdrowsze i bardziej sycące. Nadzienie przygotowałam z liści botwiny i mangoldu ( buraka liściowego) oraz cukinii.
Świetna opcja na śniadanie, przekąskę czy lunch. Do tego lekka sałatka, kieliszek wina i nic więcej nie trzeba!

Składniki:
  • 110g mąki orkiszowej
  • 100g mąki gryczanej
  • 100g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko

nadzienie

  • 4 jajka
  • 4 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 pęczek liści botwiny
  • 1 kabanos ( opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Liście botwiny kroimy wraz z łodygami i gotujemy z 15 minut w osolonej i osłodzonej wodzie. Osączamy.

Masło siekamy na kawałki. Do miski wsypujemy mąki, sól, wbijamy jajko i dodajemy kawałki masła.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Formę na tartę smarujemy odrobiną tłuszczu.
Ciasto rozwałkowujemy delikatnie podsypując mąką lub odrywamy kawałki i wylepiamy formę tworząc wysoki brzeg.
Formę z tartą wstawiamy na 10 minut do zamrażarki lub 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.
Schłodzoną tartę nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.

W tym czasie w misce trzepaczką mieszamy jajka z jogurtem, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dodajemy osączoną botwinkę, pokrojonego w małe kawałki kabanosa oraz obraną i pokrojoną w plasterki lub półplasterki cukinię. Mieszamy całość.
Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temp. 200 stopni około 7 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
Gdy masa będzie ścięta na wierzchu, tarta będzie gotowa.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.