Placek z rabarbarem to ciasto, którego nie może zabraknąć w sezonie. Szybki i łatwy w przygotowaniu, każdemu smakuje. Delikatny, maślany, puszysty, pachnie wanilią. Do popołudniowej kawy idealny!
Składniki:
- 180g miękkiego masła
- 200g cukru
- 5 jajek
- 1,5 szkl. mąki pszennej ( ok.280g)
- 0,5 szkl, mąki ziemniaczanej ( 90g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ekstraktu z wanilii
- 0,5kg rabarbaru
kruszonka:
- 60g masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
Wlewamy ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy.
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Okrągłą tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie zadanie, papier wcześniej gnieciemy i rozkładamy.
Do ciasta wrzucamy pokrojony rabarbar i mieszamy całość szpatułką.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy 40 min aż do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz