sobota, 23 czerwca 2018

Sałatka z truskawkami i szparagami



Przepyszna lekka sałatka. Łączy wszystkie smaki. Delikatną pikantność rukoli, słony ser, słodkie truskawki i chrupiące szparagi, wszystko spaja sezam. Zamiast fety świetnie sprawdzi się ser pleśniowy z zieloną czy niebieską pleśnią typu rokpol.
Sałatka świetnie nada się na lunch czy kolację. Kwintesencja maja i czerwca. Spróbujcie!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże garści rukoli
  • 1,5 szkl. truskawek
  • 100g sera typu feta
  • 1 pęczek cienkich zielonych szparagów
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeżo mielony pieprz

Rukolę, szparagi i truskawki opłukujemy i osuszamy. Ze szparagów usuwamy końcówki, łamiąc je po prostu, złamią się w odpowiednim miejscu.
Kroimy na 4cm kawałki. Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy szparagi i oprószamy je szczyptą soli. Szparagi podsmażamy około 5 minut,powinny być miękkie i jednocześnie jędrne i chrupiące.
Na talerzu układamy osuszoną rukolę oraz zgrillowane szparagi. Z truskawek odrywamy szypułki. Owoce kroimy na pół lub na ćwiartki, zależnie od wielkości truskawek. Układamy na sałatce.
Posypujemy fetą pokrojoną w kostkę i skrapiamy pozostałą oliwą i octem balsamicznym.
Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Na koniec na suchej patelni prażymy sezam, uważając, aby się nie przypalił. Posypujemy sałatkę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.