czwartek, 8 listopada 2018

Tiropita - greckie pierożki z serem


 
Nie wiem czy wiecie, ale kocham Grecję. Czasem myślę nawet, że mam grecką duszę :) Uwielbiam ten kraj, kulturę, kuchnię, ten klimat. Co roku jestem w Grecji chociaż tydzień, ale już krótko potem odczuwam znów tęsknotę i marzę, aby znów tam być. Dlatego często gotuję też po grecku. To prosta kuchnia, z prostymi składnikami, co istotne świeżymi i dobrymi jakościowo. Ale jak to smakuje!
Dziś przekąska, która jest równie popularna jak spanakopita, pierożek ze szpinakiem.
Sprawdzi się na drugie śniadanie, a także jako przekąska na imprezę. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 150g koziego twarożku
  • 200 g sera feta
  • 3 łyżki świeżych listków tymianku
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • pieprz
Twarożek kozi oraz ser feta umieszczamy w misce i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajko, pieprz i listki tymianku, mieszamy.
Rozwijamy ciasto filo, wyciągamy jeden płat, a resztę natychmiast przykrywamy ściereczką, ponieważ ciasto bardzo szybko wysycha i może się połamać.
Jeden płat ciasta filo smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka, nakładamy kolejny płat i powtarzamy czynność. I tak jeszcze dwa razy. Wykrawamy kwadraty.Na środek nakładamy farsz i zwijamy w rulony lub jak krokiety lub tak jak lubicie, ale uważając aby farsz nie uciekł ze środka.
Smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
Pieczemy w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp.180 stopni z termoobiegiem około 15-20 minut aż do zarumienienia.

Rada: pierożki świetnie smakują skropione miodem.


1 komentarz:

  1. Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to rzeczywiście są wspaniałe! Gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń