Dziś przekąska, która jest równie popularna jak spanakopita, pierożek ze szpinakiem.
Sprawdzi się na drugie śniadanie, a także jako przekąska na imprezę. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- 150g koziego twarożku
- 200 g sera feta
- 3 łyżki świeżych listków tymianku
- 1 jajko
- 1 żółtko
- pieprz
Rozwijamy ciasto filo, wyciągamy jeden płat, a resztę natychmiast przykrywamy ściereczką, ponieważ ciasto bardzo szybko wysycha i może się połamać.
Jeden płat ciasta filo smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka, nakładamy kolejny płat i powtarzamy czynność. I tak jeszcze dwa razy. Wykrawamy kwadraty.Na środek nakładamy farsz i zwijamy w rulony lub jak krokiety lub tak jak lubicie, ale uważając aby farsz nie uciekł ze środka.
Smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
Pieczemy w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp.180 stopni z termoobiegiem około 15-20 minut aż do zarumienienia.
Rada: pierożki świetnie smakują skropione miodem.
Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to rzeczywiście są wspaniałe! Gratuluję :-)
OdpowiedzUsuń