piątek, 14 grudnia 2018

Śledzie w sosie musztardowym z curry



 Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika śledzi. W końcu ile można wciąż jeść śledzia w oleju, w śmietanie czy po kaszubsku?
Mój dzisiejszy przepis jest bardzo prosty i bardzo szybki, pomijając moczenie śledzi.
Każdy sobie z nim poradzi i zaskoczy rodzinkę przy świątecznym stole.
Smaku opisywać specjalnie nie trzeba - śmietanowo musztardowy sos z odrobina curry.
To kto pierwszy próbuje?

Składniki:
  • 0,5 kg śledzi matjasow, wcześniej moczonych kilkukrotnie w zimnej wodzie
  • 50g musztardy stołowej ( ew. sarepskiej)
  • 80g musztardy francuskiej
  • 150g gęstej śmietany homogenizowanej 12%
  • 3 łyżki płynnej śmietanki 12%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 płaskiej łyżeczki mielonego curry
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól
  • pieprz

Namoczone śledzie kroimy na 2 centymetrowe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę i czosnek drobniutko kroimy i wkładamy do miski. Dodajemy oba rodzaje musztard i śmietan, doprawiamy curry, cukrem, pieprzem i szczyptą soli.
Sos mieszamy i próbujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Do sosu wrzucamy pokrojone śledzie, mieszamy, aby sos dobrze obtoczył ryby.
Danie przekładamy do salaterki i przechowujemy w lodówce.
Śledzie muszą się przegryźć jedną dobę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz