Mój dzisiejszy przepis jest bardzo prosty i bardzo szybki, pomijając moczenie śledzi.
Każdy sobie z nim poradzi i zaskoczy rodzinkę przy świątecznym stole.
Smaku opisywać specjalnie nie trzeba - śmietanowo musztardowy sos z odrobina curry.
To kto pierwszy próbuje?
Składniki:
- 0,5 kg śledzi matjasow, wcześniej moczonych kilkukrotnie w zimnej wodzie
- 50g musztardy stołowej ( ew. sarepskiej)
- 80g musztardy francuskiej
- 150g gęstej śmietany homogenizowanej 12%
- 3 łyżki płynnej śmietanki 12%
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki cukru
- 3/4 płaskiej łyżeczki mielonego curry
- sok z 0,5 cytryny
- sól
- pieprz
Namoczone śledzie kroimy na 2 centymetrowe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę i czosnek drobniutko kroimy i wkładamy do miski. Dodajemy oba rodzaje musztard i śmietan, doprawiamy curry, cukrem, pieprzem i szczyptą soli.
Sos mieszamy i próbujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Do sosu wrzucamy pokrojone śledzie, mieszamy, aby sos dobrze obtoczył ryby.
Danie przekładamy do salaterki i przechowujemy w lodówce.
Śledzie muszą się przegryźć jedną dobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz